سیر تکامل اسباب بازی در ایران و جهان

سیر تکامل اسباب بازی در ایران و جهان
در این مقاله شما را با تاریخچه اسباب بازی در جهان آشنا می کنیم. نقش انقلاب صنعتی در سیر تکامل اسباب بازی را توضیح می دهیم. در پایان نیز به معرفی مدل های محبوب وسایل بازی امروزی اشاره خواهیم کرد. پس با ما باشید.

به نظر شما مادر و پدرتان چه اسباب بازی‌ هایی داشتند؟ تا چه میزان با تاریخچه اسباب بازی آشنایی دارید؟ سیر تکامل اسباب بازی از گذشته تاکنون چگونه بوده است؟ آیا اسباب بازی‌ های والدین ما هم همانند وسایل ما بوده است؟ اصلا تا به حال کنجکاو شده‌ اید که بدانید سرگرمی پدر و مادرتان چه بوده است؟ اگر سوالات اینچنینی پیرامون تکامل اسباب بازی در جهان به ذهنتان خطور کرده، خوب است که مقاله تاریخچه اسباب بازی کودکان را مطالعه کنید. ما در این مقاله ضمن صحبت درباره تاریخچه اسباب بازی و سرگرمی، به معرفی وسایل بازی امروزی نیز خواهیم پرداخت. پس با ما باشید.

تاریخچه اسباب بازی

کودکان قدرت تخیل بالایی دارند و این بر هیچکس پوشیده نیست. آنها می‌ توانند از هر چیزی عروسک بسازند. خزه، گیاه، گلسنگ، سنگ و غیره در واقع آن ها می‌توانند با هر چیزی بازی کنند. حتی مواد خوراکی! اما خارج از این مواد عجیب و جالبی که کودکان آن را عروسک می‌ پندارند، اولین سیر تکامل اسباب بازی‌ها (با شمایل شناخته شده) به بابلی‌ها برمی‌ گردد. (پس تکامل اسباب بازی در جهان به بابلی‌ها برمی‌ گردد.) جالب است بدانید که عروسکی که از این دوران یافت شده است جنس مرمری داشت و دستان آن متحرک بود.

تاریخچه اسباب بازی جهان به خاورمیانه باز می گردد
تاریخچه اسباب بازی جهان به خاورمیانه و بابل باستان باز می گردد

علاوه بر بابلی‌ ها از تاریخ مصری‌ ها هم عروسک‌ هایی برجا مانده است. قدمت این عروسک‌ ها به بیش از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد بر می‌ گردد. عروسک‌ های مصری (برخلاف اولین عروسک که بابلی بود)، جنسی سفالی داشتند. وسایل اسباب بازی چوبی نیز (مثل مهره‌ های آذین شده چوبی) از اسباب بازی‌ های مصری‌ های آن زمان بود. پس بدون شک تمدن های بابل و مصر، نقطه شروع سیر تکامل اسباب بازی در جهان محسوب می شوند.

سیر تحول اسباب بازی در ایران

در زمینه سیر تکامل اسباب بازی در ایران باید گفت که در بسیاری از کتاب‌ های تاریخی آمده است که ایرانیان همیشه مهمان نواز بوده‌ اند و اقوام بسیاری را در طول تاریخ در بین خود جای داده‌ اند. به همین دلیل با مهاجرت اقوام مختلف به ایران، آنها فرهنگشان هم با خود به این سرزمین می‌ آوردند. بخشی از این فرهنگ هم همان اسباب بازی‌ های کودکان آنها بوده است. در واقع مردم در همه زمان‌ ها فرهنگ خود را با ساخت اسباب بازی‌ ها به کودکان خود نیز انتقال می‌ دادند. (حتی همین الآن هم به اسباب بازی‌ ها نگاه کنید می‌ بینید که اسباب بازی‌ های ایرانی به مراتب با نوع چینی و آمریکایی فرق دارند. چرا که ما فرهنگ خود را داریم به این طریق به کودکانمان آموزش می‌ دهیم.)

سیر تکامل اسباب بازی در ایران و جهان را از کودک پلاس مطالعه نمایید

بنابراین بنا به دلایل فوق، اسباب بازی‌ های عتیقه که باستان شناسان از ایران پیدا کردند، فقط مختص فرهنگ ایرانی نبوده و انواعی از فرهنگ‌ ها در آن‌ها پیدا است. البته این روند تبادل فرهنگ‌ ها به بعد از ورود دین اسلام به ایران هم همچنان ادامه داشته است و اسباب بازی‌ ها با ترکیب فرهنگ‌ های مختلف ساخته می‌ شدند.

تاثیر انقلاب صنعتی بر سیر تکامل اسباب بازی

انقلاب صنعتی نقش مهمی بر روی تکامل اسباب بازی در جهان داشت. چرا که اسباب بازی‌ ها تا دوران انقلاب صنعتی تنها برای تعدادی از کودکان ساخته می‌ شدند. این کودکان هم کودکان اشراف بودند. اما بعد از انقلاب صنعتی کم‌کم قشر متوسط هم اسباب بازی‌های خیلی ساده‌ ای را تجربه کردند. البته روند ورود این اسباب بازی‌ ها در ایران برای کودکان معمولی ایرانی کمی با تاخیر بوده است. یعنی بعد از انقلاب صنعتی بلافاصله مانند کشورهای اروپایی روند تولید اسباب بازی با سرعت بالا آغاز نشد و کمی طول کشید که کودکان ایرانی هم رنگ اسباب بازی‌های جدید را که با انقلاب صنعتی اروپا وارد بازار آنجا شده بود را ببینند.

عروسک های پارچه ای یکی از قدیمی ترین اسباب بازی های دختران

اما با این حال در دوره قاجار که همزمان می‌ شد با انقلاب صنعتی در ایران کم‌ کم تاریخچه اسباب بازی در ایران هم رنگی تازه گرفت. در آن زمان اسباب بازی‌ هایی وارد ایران شد که شکلی ایرانی نداشتند و گویای فرهنگ غربی بودند. مثلا عروسک‌ هایی وارد ایران شدند که به هیچ وجه مشابه ایرانی‌ ها نبودند. به واسطه این اسباب بازی‌ ها فرهنگ دختران در آن زمان تغییر کرد و بسیاری از دختران آن زمان تحت تاثیر لباس‌ های عروسک‌ های وارد شده قرار گرفتند. پس تکامل اسباب بازی در ایران کمی هم با تغییر فرهنگ همراه بوده است.

وسایل اسباب بازی کودکان در گذشته

همان طور که اشاره داشتیم در گذشته هم وسایل اسباب بازی برای کودکان در ایران و سایر نقاط جهان بوده است. این موضوع را از عتیقه‌ هایی که در زیر خاک یافت می‌ شود می‌ توان اثبات کرد. از وسایل اسباب بازی که از گذشتگان پیدا کرده‌اند می‌ توان به جغجغه‌ ها، اسب چوبی، فرفره و دهل و همچنین گردونچه‌ ها اشاره داشت.

تکامل اسباب بازی در جهان با انقلاب صنعتی دچار تحولی عظیم شد

اولین نوع این اسباب بازی‌ های گفته شده به قبل از مهاجرت آریایی‌ ها در ایران بر می‌ گردد. سپس روند تاریخچه اسباب بازی کودکان از دوره آریایی‌ ها (با شکل گیری کشور ایران) پیشرفته‌ تر هم می‌ شود. مثلا همان جغجغه‌ ها یا فرفره‌ ها با دقت بیشتری ساخته می‌ شدند.

وسایل بازی امروزی

وسایل بازی امروزی را قطعا خودتان هم دیده‌ اید. بعضی از آنها به حدی جالب هستند که شما هم دوست دارید آنها را داشته باشید. مثلا به عروسک‌ های دخترانه و یا ماشین‌ های پسرتان دقت کنید، واقعا با ظرافت طراحی شده‌ اند! برخی از اسباب‌ های امروزی که ممکن است دست کودکان دیده باشید، به شرح زیر اند:

    پسربچه ها علاقه زیادی به فیگور هالک دارند

    برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید وسایل بازی امروزی، با کارشناسان کودک پلاس در تماس باشید.

    • انواع ماشین های اسباب بازی؛ این دسته از اسباب بازی از زمره محبوبترین اسباب بازی پسرانه محسوب می شوند که در انواع و اقسام مختلف به بازار عرضه می گردند. ماشین های اسباب بازی کلکسیونی، ماشین های اسباب بازی راهسازی همچون؛ بیل مکانیکی، لیفتراک، جرثقیل، موتور وانواع ماشین های کنترلی، ماشین های موزیکال و غیره در این دسته می گنجند.
    • انواع عروسک؛ عروسک ها را می توان به دسته های مختلفی تقسیم کرد. از قبیل: عروسک های پولشی و پارچه ای، عروسک های موزیکال و عروسک های واکنشی و سخنگو و غیره.
    • انواع اسباب بازی های فکری و آموزشی؛ روبیک،لگو، پازل، جورجین، بلوک های خانه سازی و غیره در این دسته از اسباب بازی ها می گنجند.
    • انواع اسباب بازی های موزیکال؛ اسباب بازی موزیکال مناسب نوزادان، اسباب بازی موزیکال چراغدار و حرکتی، گیتار، بلز، میکرفون ،تلفن، موبایل، تبلت و غیره.
    • اسباب بازی های پروازی؛ هواپیما،هلیکوپتر،کوادکوپتر

    تکامل اسباب بازی در جهان از گذشته تا امروز، ذکر تفاوت ها

    اسباب بازی های گذشته اغلب همان طور که گفتیم یا توپ بوده است و یا جغجغه و یا سایر وسایل مثل اینها. همه این اسباب بازی‌ها یک وجه مشترک دارند! اما این وجه مشترک چیست؟ همه آنها در نهایت موجب تولید صدا و تحرک کودک می‌ شوند. پس در نتیجه هم اکنون که اغلب مردم آپارتمان نشین هستند، نمی‌ توانند از این نوع وسایل برای کودکان خود مهیا کنند. (البته منظور این است که این نوع وسایل را نمی‌ توانند در خانه به کودکان بدهند.)

    قطار اسباب بازی یک وسیله ایده آل برای بازی در خانه های امروزیست

    از دیگر تفاوت‌ های اسباب‌های امروزی با گذشته این است که نوع امروزی اسباب بازی‌ ها اغلب جنس پلاستیکی دارد. اما در گذشته اصلا پلاستیکی تولید نشده بود که بتوان با آن اسباب بازی ساخت. بنابراین در آن زمان وسایل کودکان را از جنس چوب یا گل می‌ ساختند.

    یکی دیگر از تفاوت‌ ها این است که وسایل اسباب بازی امروزی ساختاری به مراتب پیچیده‌ تر از نسخه های قدیمی تر دارند. البته با وجود پیچیده‌ تر بودن، اما به نسبت قدیم ارزان‌ تر هستند. اما چرا؟ چون الآن کودکان متوسط نیز اسباب بازی دارند، اما در گذشته فقط ثروتمندان از همچین امکاناتی بهرمند بودند.

    سخن آخر

    به پایان مقاله رسیدیم. ما در این مقاله سعی کردیم کهتاریخجه اسباب بازی کودکان در ایران و تکامل اسباب بازی در جهانرا برای شما بازگو کنیم. بعد هم به سراغ سیر تکامل اسباب بازی در ایران رفتیم. در اواسط مقاله هم درباره وسایل بازی امروزی صحبت کردیم. در انتها نیز اسباب بازی‌های گذشته را با امروزی مقایسه کردیم. حالا اگر شما نیز به دنبال مطالب مرتبط با دنیای اسباب بازی هستید، به قسمت مجله سایت کودک پلاسمراجعه نمایید.

     

    ارسال نظر
    (بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)