راهنمای جامع آموزش مسواک زدن به کودکان

از دغدغه های والدین، آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان است. در این مقاله قصد داریم تا درباره مسواک زدن کودکان صحبت کنیم. چرا که یکی از مهم ترین آموزش هایی که والدین باید به کودکان بدهند، آموزش بهداشت فردی است. بدین ترتیب ما در این مطلب قرار است راهنمای کامل آموزش مسواک زدن صحیح به کودک را ارائه دهیم. همچنین قدم به قدم آموزش مسواک زدن به کودکان را به صورت اصولی توضیح دهیم. پس اگر شما نیز به دنبال راهکاری سریع و مفید برای آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان خود هستید، تا پایان مقاله در کنار ما باشید.
آموزش مسواک زدن کودکان
همیشه مراقبت از دهان و دندان کودکان برای جلوگیری از پوسیدگی های زودرس و خرابی دندان ها مهم بوده است؛ بنابراین ضروری است که والدین، آموزش مسواک زدن کودکان را جزو اولویت هایشان قرار دهند تا هم از عفونت و بیماری های دهان و دندان کودکان پیشگیری کنند و هم یک عادت مثبت و لازم را برایشان بسازند.
پیشننهاد ویژه کودک پلاس:
ما در این مقاله، سعی داریم شما را با نحوهآموزش مسواک زدن صحیح به کودکان و نکات تکمیلی دیگر در این زمینه آشنا کنیم.

در ادامه مراحل آموزش مسواک زدن به کودکان را توضیح دادیم.
مراحل اموزش مسواک زدن صحیح به کودکان
والدین می توانند آموزش مسواک زدن صحیح را در 5 مرحله زیر فرابگیرند.
- مرحله 1: به فرزندتان نشان دهید چه مقدار از خمیر دندان را می تواند بر روی مسواک خود قرار دهد. بهتر است این مقدار برای کودکان 0 تا 3 سال، به اندازه دانه برنج و برای کودکان بالای سه سال، بهاندازه یک نخود باشد.
- مرحله 2: با کودک خود، روبروی یک آینه بایستید و مسواک را به دستی از کودکتان که تسلط بیشتری به آن دارد، بدهید. سپس با قرار دادن دست خود بر روی دست کودک، سعی کنید مسواک را کمی متمایل کنید تا با زاویه 45 درجه نسبت به خط لثه فرزندتان قرار بگیرد. برای فهم بیشتر، این توضیح را به کودکتان بدهید که مسواک را طوری نگه دارد که به سمت لثه های دندان بالا یا پایین او متمایل باشد.
- مرحله 3: همانطور که دست کودک را گرفته اید، مسواک را به آرامی با حرکات دایره ای و کوتاه به اندازه دندان کودک، به جلو و عقب حرکت دهید. این روش را برای سطوح داخلی، خارجی و سطح جویدنی دندان ها نیز ادامه دهید تا کودک به خوبی با نوع حرکت دست آشنا شود.
- مرحله 4: برای دندان های جلویی، مسواک را به حالت عمودی به کودک بدهید تا قسمت جلو و پشت دندان هایش را مسواک کند.
- مرحله 5: در نهایت به فرزند خود بگویید، مسواک را به آرامی بر روی زبانش بکشد تا باکتری ها از سطح آن نیز پاک شوند.
در ادامه دلیل اهمیت آموزش مسواک زدن صحیح به کودک را توضیح دادیم.
چرا آموزش آموزش مسواک زدن صحیح به کودک اهمیت دارد؟
آموزش آموزش مسواک زدن صحیح و همیشگی دندان ها، به حفظ سلامت لثه و دندان کودک شما کمک می کند. تنقلات، غذاها و نوشیدنی هایی که کودکان بهصورت روزانه مصرف می کنند، باعث چسبیدن ذرات غذا به دندان آنها می شود که به افزایش تجمع پلاک های مضر و باکتری ها کمک می کند. در صورتی که دندان کودک مسواک نشود، این پلاک ها، باعث ایجاد اسیدهایی می شوند که مینای دندان را از بین برده و دندان کودکتان را مستعد پوسیدگی می کنند.
پس اگر به دنبال حفظ سلامت فرزند خود هستید، آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان را جدی بگیرید.
بهترین زمان اموزش مسواک زدن صحیح به کودکان، از چه سنی است؟
شما به عنوان والدین کودک، می توانید از چند روز پس از تولد نوزاد، مراقبت های بهداشتی دهان او را با تمیز کردن لثه های کودک بعد از شیر خوردن، انجام دهید؛ برای این کار، از یک گاز استریل یا پارچه مرطوب و تمیز، استفاده کنید.
بهترین زمان برای اموزش مسواک زدن صحیح به کودکان، وقتی است که اولین دندانش شروع به درآمدن کرده است. پس با یک مسواک کوچک که برس نرمی دارد، روزانه دو بار، دندان های کودک خود را مسواک بزنید.
پیشنهاد کودک پلاس
معمولاً، کودکان تا سنین شش تا هفتسالگی، کنترل حرکتی و توجه لازم به جزئیات را ندارند و نمی توانند به تنهایی مسواک بزنند؛ با بزرگتر شدن کودک، اشتیاق او برای انجام کارها به صورت مستقل، افزایش یافته و می تواند مسواک زدن بهتنهایی را شروع کند. اما والدین همچنان باید آموزش مسواک زدن به کودکان خود را تا زمانی که مطمئن شوند فرزندشان مسواک زدن را یاد گرفته است، ادامه دهند. در صورتی که به دنبال اطلاع از نکات طلایی آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان خود هستید، تا پایان مقاله در کنار ما باشید.
نکات مهمی که در آموزش مسواک زدن به کودکان باید به آن توجه کرد
در ادامه نکات و پیشنهادهای تکمیلی، برای بهبود و آموزش مسواک زدن به کودکان ارائه می کنیم:
- برای مسواک زدن کودکان، حتماً از مسواک مخصوص کودکان استفاده کنید. این مسواک ها دارای سرهای کوچک بیضی شکل، موهای نرم و دسته های بالشتکی با طرح های کارتونی و سرگرم کننده هستند که می توانند باعث علاقه بیشتر کودک شما به مسواک خود شوند.
- سعی کنید بعد از 3 یا 4 ماه استفاده مداوم از مسواک، آن را با یک مسواک جدید تعویض کنید. چراکه مسواک های قدیمی، باکتری ها را در اطراف دهان جابجا می کنند. به طوری که می تواند خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد.
- مسواک کودکتان را پس از هر بار استفاده، به صورت عمودی در یک ظرف باز یا فنجان، نگهداری کنید تا در هوای آزاد و نه مرطوب، خشک شود. نگهداری مسواک در هوای مرطوب، باعث افزایش رشد باکتری ها می شود.
- برای مسواک زدن کودکان؛ می توانید از خمیر دندان های طعم دار و میوه ای مانند توت فرنگی، موز، بلوبری و غیره که کودکتان دوست دارد استفاده کنید.
در قسمت بعد توضیح دادیم که در حین آموزش مسواک زدن صحیح به فرزند خود، باید روی چه نقاطی تمرکز نمایید.
در مسواک زدن کودکان باید به بهداشت کدام نواحی دهان توجه کرد؟
هنگام مسواک زدن دندان کودکتان، سعی کنید به او آموزش دهید که تمام سطوح خارجی، داخلی، قسمت روی دندان ها که غذا جویده می شود و فرورفتگی ها را به طور کامل مسواک بزند. همچنین روی زبانش را نیز با حرکت دست عقب به جلو، مسواک بزند تا باکتری هایی که باعث عفونت لثه، آبسه و پوسیدگی دندان می شوند، از بین بروند.
آیا استفاده از نخ دندان در کودکان لازم است؟
در زمینه آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان باید گفت که هرچند مسواک زدن از امور ضروری در پیشگیری از مشکلات دندانی است؛ اما برای کودکانی که چندین دندان در کنار هم درآورده اند، دیگر نمی توان صرفا با مسواک زدن، بین دندان های آنها را تمیز کرد. بنابراین در کنار آموزش مسواک زدن به کودکان، آموزش استفاده از یک نخ دندان ساده برای خارج کردن ذرات بین دندان ها می تواند روند پوسیدگی دندان و بروز بیماری های لثه را کاهش دهد.
اگر به دنبال اموزش مسواک زدن صحیح به کودکان هستید، باید از اشتباهات زیر اجتناب نمایید.
اشتباهات رایج در آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان
برخی از اشتباهات وجود دارند که والدین در حین آموزش مسواک زدن و مراقبت از سلامت دهان و دندان فرزندانشان، مرتکب می شوند که در ادامه مطلب، تعدادی از این موارد را بررسی میکنیم.
1.مسواک زدن از سنین پایین توسط کودکان
یکی از اشتباهات رایج همه ما این است که به بچه ها اجازه می دهیم خودشان از سنین پایین مسواک بزنند، بدون اینکه آنها را زیر نظر داشته باشیم. در حالی که کودکان باید ابتدا در مورد نحوه صحیح مسواک زدن و بهترین شیوه های بهداشت دندان، آموزش ببینند.
2.استفاده از مسواک با برس سفت
نوع مسواکی که استفاده می کنید، می تواند تأثیر مثبت یا منفی بر روی دندان های فرزندانتان داشته باشد. مسواک کردن خیلی سخت با یک مسواک سفت، به مرور زمان، مینای دندان کودکان را از بین ببرد.
3.زمان ناکافی در مسواک زدن
مسواک زدن برای مدت زمان کوتاه و زیر دو دقیقه نیز از دیگر اشتباهاتی است که معمولاً توسط والدین یا کودکان انجام می شود. با این کار، پلاک هایی که به دندان کودکان چسبیده است، بهخوبی از سطح دندانها پاک نمی شوند.
4.مسواک نزدن پشت دندانها
پشت دندان های جلویی بالا و پایین، از قسمت هایی هستند که معمولاً هنگام مسواک زدن، از یاد می روند. در صورتی که مسواک زدن این بخش ها، به کاهش تجمع پلاک، باکتری ها و التهاب ناشی از آنها، کمک می کند.
5.مسواک زدن بلافاصله بعد از غذا
هرگز دندان کودکانتان را بلافاصله بعد از غذا خوردن، به خصوص مصرف غذاها و نوشیدنی های اسیدی، مرکبات و شکر که مینای دندان را نرم می کنند، مسواک نزنید. چراکه احتمال حذف مینای دندان، خطر پوسیدگی، تغییر رنگ دندان ها و حساس شدن آنها را افزایش می دهد.
جمعبندی
والدین، نقش بسیار مهمی درسلامت دندان و بهبود عادت مسواک زدن کودکان دارند. پس سعی کنیم با آموزش مسواک زدن صحیح به فرزندمان، دندان هایی سالم و لبخندی زیبا به آنها هدیه کنیم. در این مقاله سعی شد هر آنچه که باید در زمینه آموزش مسواک زدن به کودکان را رعایت کنید آوردیم. راهنمای جامع آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان را توضیح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان کودک پلاس در تماس باشید.
منابع:
https://southdaviskids.com/are-your-kids-making-one-of-these-10-common-tooth-brushing-mistakes