آموزش توالت رفتن به کودکان
یکی از دغدغه های مشترک هر پدر و مادری، آموزش دستشویی رفتن به کودکان است. از آنجایی که آموزش شستن دست به کودکان و دسشویی رفتن یکی از مهمترین وظایف شما در قبال فرزندتان است، ما در این مقاله قصد داریم تا راهنمای کامل برای آموزش دستشویی رفتن کودک پسر و دختر را ارائه دهیم. پس اگر شما نیز به دنبال بهترین و سریع ترین راه برای آموزش توالت رفتن به کودکان خود هستید، این مقاله را از دست ندهید.
آموزش دستشویی رفتن به کودکان
درست است که بزرگترهای فامیل معمولا اعتقاد دارند آموزش دستشویی رفتن به کودکان باید از سه سالگی شروع شود، اما این عدد حتمی نیست. حتی برخی پدر و مادرها گمان می کنند چون فرزندشان باهوش است و زود به حرف آمده، بنابراین طبیعتا باید زودتر از دیگر همسالانش از پوشک گرفته شود. اما این موضوعات هم ممکن است بهصورت موردی اتفاق بیفتد و قابل تعمیم نیست. اگر شما هم کودکی دارید که احساس می کنید آمادگی لازم برای دستشویی رفتن را دارد یا یکی از نزدیکان شما با چالش آموزش توالت رفتن به کودکان مواجه است، ادامه مطلب را از دست ندهید. زیرا در اینجا قرار است درباره آموزش دستشویی رفتن کودک ایرانی و حتی آموزش شستن دست به کودکان صحبت کنیم. پس با ما باشید.
در قسمت بعد درباره آموزش توالت رفتن به کودکان صحبت کردیم.
زمان مناسب برای آموزش دستشویی رفتن به کودکان
بهترین زمان برای آموزش دستشویی رفتن به کودکان، هنگامی است که علائم و نشانه هایی ببینید که به شما اطلاع می دهند می توانید فرزندتان را از پوشک بگیرید. این علائم در برخی کودکان در 18 ماهگی مشاهده می شود، در برخی دیگر در پایان دو سالگی و بعضی کودکان در سنین بالاتر.
و اما علامتهای شروع آموزش توالت رفتن به کودکان:
- کودک به خوبی و بدون اتکا به لوازم جانبی راه می رود و می تواند برای مدت کوتاهی بنشیند.
- بلد است شلوار خود را بالا یا پایین بکشد
- درک درستی از مفهوم «آره» یا «نه» دارد و می تواند با حرکت سر یا حرف زدن، سوال شما را پاسخ دهد
- پوشک او برای مدت زمان دو ساعت خشک می ماند
- بعد از خیس کردن و کثیف کردن پوشک یا قبل از آن به شما با کلمات یا حرکاتش خبر می دهد
- دوست ندارد پوشک بپوشد یا وقتی پوشک او خیس و کثیف است اصرار دارد سریع تر او را عوض کنید
- به صورت مداوم و نرمال مدفوع می کند (دچار اسهال مزمن یا یبوست مزمن نیست)
در صورتی که این نشانه ها را دیدید، می توانید آموزش دستشویی رفتن به کودکان را شروع کنید. نکته مهم اینکه منتظر نمانید تا همه علائم را با هم ببینید! گاهی فقط چند مورد از این موارد کافی است تا به نتیجه برسید. به طور کلی والدین یا پرستاران کودک، با بررسی مواردی که عنوان شد به راحتی می توانند تشخیص دهند که آیا زمانش رسیده که آموزش توالت رفتن به کودکان را شروع کنند، یا خیر. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آموزش دستشویی رفتن کودک پسر یا دختر خود و تهیه محصولات مربوطه، با کارشناسان کودک پلاس در تماس باشید.
توصیه و راهکارهای لازم برای آموزش دستشویی رفتن کودک پسر و دخترتان
پیش از اینکه وارد مرحله آموزش دستشویی رفتن به کودکان شوید، ابتدا باید راهکارها و اصول این مرحله مهم از زندگی کودک را بدانید. این یک گام مهم و بزرگ در زندگی فرزند شماست. همه کودکان روند آموزش پذیری یکسانی ندارند؛ بنابراین پیش از هر کاری خودتان را برای این مرحله و دشواری های آن آماده کنید. باید صبور باشید، با کثیف کاری های احتمالی و سهوی درست برخورد کنید و پس از چند روز و چند هفته، اگر کودک آنچه را یاد گرفته بود اجرا نکرد، سرخورده و نا امید نشوید. فراموش نکنید که برخورد نامناسب شما با کودکی که فراموش کرده است به شما بگوید نیاز به دستشویی دارد، می تواند باعث شود روند آموزش پذیری او تا مدت ها به تاخیر بیفتد، کنترل ادرار را از دست بدهد و علاقه اش به شما جایش را به ترس از شما بدهد. بنابراین اصلا با این موضوع سطحی و شتاب زده برخورد نکنید. می توانید قبل از شروع آموزش توالت رفتن به کودکان، ذهن آنها را آماده کنید.
در ادامه چند نکته را مطرح می کنیم که در نظر گرفتن آنها می تواند به راحت تر انجام شدن این روند کمک کند.
- اگر فرزند شما بهتازگی حرف زدن را یاد گرفته، باید چندین کلمه را حتما به او آموزش دهید. «جیش»، «پی پی»، «دستشویی» یا «باید برم» از جمله کلماتی است که قطعا به آنها احتیاج پیدا خواهد کرد. بعضی خانواده ها یا گویش ها اصطلاحات خاص خود را دارند؛ هیچ اشکالی ندارد، مهم این است که بین شما و کودک، کدی برای این موضوع برقرار باشد.
- برای کودک توضیح دهید که شما و دیگر اعضای خانواده همان کاری که او در پوشک خود انجام می دهد را در دستشویی انجام می دهید.
- از شورت و شلوارهای آموزشی استفاده کنید. وقتی کودک خیس شدن لباس را متوجه شود و از آن حس ناخوشایندی داشته باشد، بهتر با شما همکاری خواهد کرد.
- اگر فرزند شما دچار اسهال یا یبوست است، زمان دیگری را برای آموزش دستشویی رفتن به او در نظر بگیرید. آموزش در حال اسهال، زحمت شما را چند برابر خواهد کرد و کودک دچار به یبوست از دستشویی رفتن فراری خواهد شد.
- در صورتی که در زمینه آموزش دستشویی رفتن کودک پسر یا دختر خود دچار مشکل شدید، می توانید از مشاوران و روانشناسان کودک کمک بگیرید.
در صورتی که به دنبال آموزش شستن دست به کودکان، هستید، تا پایان مقاله با ما باشید.
وسایل مورد نیاز برای آموزش دستشویی رفتن کودک ایرانی
از گذشته برای آموزش توالت رفتن به کودکان از لگن استفاده می شد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید هنوز این روش مرسوم است و جواب می دهد. البته صندلی های مخصوص و توالت های فرنگی مخزن دار کودکانه نیز با طرح های جذاب و کارتونی در دسترس هستند تا بتوانید فرزندانتان را برای دستشویی رفتن مجاب کنید. آموزش دستشویی رفتن ایرانی به کودکان را وقتی شروع کنید که فرزند شما خودش داوطلب شود یا چند ماهی از اینکه او توانسته خود را کنترل کند، گذشته باشد. توالت ایرانی در نگاه اول برای بچه های کوچک ترسناک است. همین موضوع باعث کندتر شدن آموزش دستشویی رفتن کودک ایرانی نسبت به کودکان خارجی باشد.
اگر از دستشویی فرنگی استفاده می کنید نیاز به زیرپایی، یک نشیمنگاه پلاستیکی ویژه برای کودکان و گاهی یک چهار پایه دارید تا کودک به راحتی بتواند بنشیند. اما انتخاب صندلی دستشویی مجزا بهترین گزینه است. لگن مخصوص یا صندلی مخزن دار را می توانید در حمام، بالکن، راهرو یا حتی دستشویی قرار دهید. جابجایی، شستشو و تخلیه این تجهیزات اصلا دشوار نیست.
از دیگر تجهیزات، شورت آموزشی است که حتما به کارتان خواهد آمد. حتی اگر چند هفته است که کودک شما بهطور منظم دستشویی می رود، باز هم ممکن است گاهی از دستش در برود! شورت آموزشی جذب کمتری نسبت به پوشک دارد، اما تا حدود بسیار زیادی فرش و پارکت منزل شما را از بارش احتمالی در امان نگه میدارد!
شورت معمولی را هم در آموزش دستشویی رفتن به کودکان از قلم نیندازید. ممکن است کودک تا زمانی که پوشک می پوشد احتیاجی به شورت نداشته باشد، اما پس از ترک پوشک، باید به پوشیدن لباس زیر عادت کند. این عادت را از همین ابتدا در فرزندتان چه دختر و چه پسر به وجود آورید. در صورتی که برای آموزش دستشویی رفتن کودک دختر یا پسر خود نیازمند وسایل کمک آموزشی شدید، میتوانید با کارشناسان کودک پلاس در تماس باشید.
مشکلات پیش رو در آموزش دستشویی رفتن کودکان
همان طور که ابتدای این مقاله هم بیان کردیم گاهی آموزش دستشویی رفتن به کودکان خودتان آنقدر خوب پیش می رود که در مواجهه با کودک دو یا سه ساله دیگران به والدینش با غرور می گویید: «ای بابا! هنوز پوشک می پوشه؟! یادش بدید بره دستشویی!» اما هستند والدین و پرستارانی که ماه هاست تلاش می کنند کودک را از پوشک بگیرند، اما موفق نمی شوند. گاهی کودک همچنان دلش می خواهد در پوشک بماند. گاهی وجود برادر یا خواهر کوچک تر یا بزرگ تر باعث می شود برای اینکه در مرکز توجه باقی بماند، همچنان دوست داشته باشد روزی چندین بار پوشک او توسط والدین عوض شود. گاهی هم فقط دوست دارد مخالفت کند تا ابراز وجود کند، بی هیچ علت جانبی دیگری.
مهم است که صبور باشید! صبوری شما مهم ترین اصل در آموزش دستشویی رفتن به کودکان است. هرگاه با بی اختیاری او مواجه شدید بدون داد و دعوا کودک و اطراف را تمیز کنید. هیچ کودک سالمی تا ابد در پوشک باقی نمانده است. بنابراین با اندکی صبر و ملایمت، فرزند شما از این مرحله از زندگی خود نیز عبور خواهد کرد.
آموزش شستن دست به کودکان
آموزش دست شستن به کودکان نه تنها یکی از مهارت های بهداشتی اساسی است، بلکه می تواند به تجربه ای سرگرم کننده و آموزنده تبدیل شود. ابتدا با نشان دادن روش صحیح دست شستن شروع کنید: دست ها را با آب گرم و صابون مرطوب کنید، سپس به مدت حداقل ۲۰ ثانیه دست ها را خوب مالش دهید، به ویژه بین انگشتان و زیر ناخن ها. آهنگی جذاب و کوتاه مانند "تولدت مبارک" یا "ترانه الفبای" را با کودکان بخوانید تا مدت زمان شستن را به یاد داشته باشند.
همچنین می توانید از صابونهای رنگی یا با بوهای مختلف استفاده کنید تا این فرآیند برای کودکان جذاب تر شود. توجه داشته باشید که آموزش های شما باید با تشویق و حمایت همراه باشد، هر بار که کودک به درستی دست های خود را میشوید، او را تشویق کنید. با این روش ها، کودکان به سرعت یاد می گیرند که چگونه دست های خود را به درستی و با لذت بشویند.
نکات مهم آموزش شستن دست به کودکان
برای آموزش شستن دست به کودکان میتوانید کمی خلاقانه رفتار کنید تا یادگیری در کودک شما سریعتر صورت گیرد. مثلا می توانید به فرزند خود بگویید:
"دستان کوچولوی تو، مثل دو تا جادوگر کوچولو هستن! با این دوتا جادوگر میتونی کارهای خیلی جالبی انجام بدی. مثلاً میتونی نقاشی بکشی، اسباب بازی بازی کنی و غذا بخوری. اما یه چیز خیلی مهم رو یادت باشه، دست های جادویت گاهی کثیف میشن. وقتی دستات کثیف شد، باید یه جادوی دیگه انجام بدی تا دوباره تمیز بشن!
اول، دستاتو زیر شیر آب گرم بگیری. بعد، صابون رو بردار و کف درست کن. کف صابون مثل یه ابر کوچولو میمونه که همه میکروب های بد رو از دستات پاک می کنه. حالا دستاتو خوب بشور، انگشتاتتو بشمار و بینشون رو هم خوب تمیز کن. بعد از اینکه همه جا رو کف مالیدی، دستاتو خوب آب بکش. حالا دستات مثل روز اول تمیزن و آماده برای جادوهای جدید!"
چرا این متن خاص است؟
- تشبیه جذاب: با تشبیه دست ها به جادوگر، شستن دست ها برای کودک جذاب تر می شود.
- زبان ساده و کودکانه: از کلمات ساده و جمله های کوتاه استفاده شده است.
- تاکید بر اهمیت شستن دست: به کودک یادآوری می شود که دست ها برای انجام کارهای مختلف مهم هستند و باید تمیز نگه داشته شوند.
- گام به گام بودن آموزش: مراحل شستن دست به صورت ساده و گام به گام توضیح داده شده است.
امیدواریم توانسته باشیم به بهترین نحو آموزش دستشویی رفتن کودک ایرانی را به والدین آموزش داده باشیم.
نتیجه گیری
در این مقاله راهنمای جمع والدین جهت آموزش دستشویی رفتن به کودکان را ارائه دادیم. همچنین یک مثال و روش عالی به والدین پیشنهاد دادیم تا بتوانند موزش شستن دست به کودکان خود را به بهترین شکل پیش ببرند. در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره آموزش دستشویی رفتن کودک پسر و یا دختر خود هستید، میتوانید با مشاوران وب سایت کودک پلاستماس بگیرید.